Przejdź do
napisz 32 238 45 74 577 217 377

Ciepły posiłek dla pracownika – kiedy pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłek regeneracyjny?

Każdy pracodawca ma wobec pracownika określone obowiązki, które są regulowane przepisami prawa. Jednym z nich jest zapewnienie zatrudnionej osobie posiłku regeneracyjnego – w określonych okolicznościach. Co tak właściwie oznacza termin “posiłek regeneracyjny” i jakie normy musi spełniać tego rodzaju obiad pracowniczy? Sprawdźmy!

Czym są posiłki regeneracyjne?

Jak sama nazwa sugeruje, posiłki regeneracyjne mają na celu zregenerować organizm pracownika – dostarczyć mu dużo energii i siły do dalszej pracy. Należy podkreślić, że posiłek regeneracyjny jest to nieodpłatne, gorące danie dla pracownika (płaci za nie pracodawca) i musi być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, czyli najczęściej po 3-4 godzinach wykonywania codziennych obowiązków. Jaka kwota powinna zostać przeznaczona na tego typu obiad pracowniczy? To zależy o wielu czynników, w tym wielkości i budżetu przedsiębiorstwa. Uogólniając, powinno to być przynajmniej kilkanaście złotych za jedno danie.

Część osób zatrudnionych w firmach pyta pracodawców o możliwość uzyskania ekwiwalentu zamiast nieodpłatnego posiłku regeneracyjnego. Otóż aktualnie przepisy prawa nie przewidują takiego rozwiązania (być może z uwagi na fakt, że mogłoby wówczas dochodzić do różnych nadużyć). 

Posiłki regeneracyjne dla pracowników – kiedy się należą?

Od 10 lat przyjmujemy zamówienia na posiłki regeneracyjne dla firm. W ten sposób wychodzimy naprzeciw wszystkim pracodawcom, którzy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa zobowiązani są, by zapewnić posiłki regeneracyjne dla podwładnych: „Na podstawie art. 232 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.) – dalej k.p., pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. 

Pracodawca ma obowiązek zagwarantować posiłek regeneracyjny pracownikowi, jeśli wysiłek fizyczny, jaki wykonuje, jest związany z pracą na otwartej przestrzeni i w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny organizmu utrzymuje się na poziomie powyżej 1500 kcal u mężczyzn, a 1000 kcal w przypadku kobiet. 

Jakie normy muszą spełniać posiłki dla pracowników fizycznych?

Obiady dla pracowników są szczególnie ważne dla osób wykonujących pracę fizyczną w trudnych warunkach pogodowych/np. na budowie. Posiłki przygotowywane dla pracowników muszą spełniać odpowiednie warunki tzn. posiadać określoną wartość kaloryczną i w ich skład musi wchodzić przynajmniej 30% tłuszczów oraz 15% białka. Powinny także spełniać wymogi estetyczne i po prostu być smaczne. 

Dokumentem uściślającym warunki i terminy wydawania posiłków jest rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279) od dnia 1 listopada do 31 marca.

Gdzie zamówić obiady dla pracowników fizycznych?

Jako firma z wieloletnim doświadczeniem w przygotowywaniu posiłków dla firm oferujemy Państwu posiłki składające się z zupy i drugiego dania z surówką, zapakowane w pojemniki termicznie zgrzewane. Zapraszamy serdecznie do bliższego zapoznania z naszym menu oraz do kontaktu. Z przyjemnością doradzimy i odpowiemy na ewentualne pytania dotyczące posiłków regeneracyjnych dla pracowników fizycznych i nie tylko. 

Zapewniamy obiady firmowe z dowozem w Gliwicach, które są smaczne, pożywne i sycące!

Każdy pracodawca ma wobec pracownika określone obowiązki, które są regulowane przepisami prawa. Jednym z nich jest zapewnienie zatrudnionej osobie posiłku regeneracyjnego – w określonych okolicznościach. Co tak właściwie oznacza termin “posiłek regeneracyjny” i jakie normy musi spełniać tego rodzaju obiad pracowniczy? Sprawdźmy!

Czym są posiłki regeneracyjne?

Jak sama nazwa sugeruje, posiłki regeneracyjne mają na celu zregenerować organizm pracownika – dostarczyć mu dużo energii i siły do dalszej pracy. Należy podkreślić, że posiłek regeneracyjny jest to nieodpłatne, gorące danie dla pracownika (płaci za nie pracodawca) i musi być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, czyli najczęściej po 3-4 godzinach wykonywania codziennych obowiązków. Jaka kwota powinna zostać przeznaczona na tego typu obiad pracowniczy? To zależy o wielu czynników, w tym wielkości i budżetu przedsiębiorstwa. Uogólniając, powinno to być przynajmniej kilkanaście złotych za jedno danie.

Część osób zatrudnionych w firmach pyta pracodawców o możliwość uzyskania ekwiwalentu zamiast nieodpłatnego posiłku regeneracyjnego. Otóż aktualnie przepisy prawa nie przewidują takiego rozwiązania (być może z uwagi na fakt, że mogłoby wówczas dochodzić do różnych nadużyć). 

Posiłki regeneracyjne dla pracowników – kiedy się należą?

Od 10 lat przyjmujemy zamówienia na posiłki regeneracyjne dla firm. W ten sposób wychodzimy naprzeciw wszystkim pracodawcom, którzy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa zobowiązani są, by zapewnić posiłki regeneracyjne dla podwładnych: „Na podstawie art. 232 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.) – dalej k.p., pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. 

Pracodawca ma obowiązek zagwarantować posiłek regeneracyjny pracownikowi, jeśli wysiłek fizyczny, jaki wykonuje, jest związany z pracą na otwartej przestrzeni i w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny organizmu utrzymuje się na poziomie powyżej 1500 kcal u mężczyzn, a 1000 kcal w przypadku kobiet. 

Jakie normy muszą spełniać posiłki dla pracowników fizycznych?

Obiady dla pracowników są szczególnie ważne dla osób wykonujących pracę fizyczną w trudnych warunkach pogodowych/np. na budowie. Posiłki przygotowywane dla pracowników muszą spełniać odpowiednie warunki tzn. posiadać określoną wartość kaloryczną i w ich skład musi wchodzić przynajmniej 30% tłuszczów oraz 15% białka. Powinny także spełniać wymogi estetyczne i po prostu być smaczne. 

Dokumentem uściślającym warunki i terminy wydawania posiłków jest rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279) od dnia 1 listopada do 31 marca.

Gdzie zamówić obiady dla pracowników fizycznych?

Jako firma z wieloletnim doświadczeniem w przygotowywaniu posiłków dla firm oferujemy Państwu posiłki składające się z zupy i drugiego dania z surówką, zapakowane w pojemniki termicznie zgrzewane. Zapraszamy serdecznie do bliższego zapoznania z naszym menu oraz do kontaktu. Z przyjemnością doradzimy i odpowiemy na ewentualne pytania dotyczące posiłków regeneracyjnych dla pracowników fizycznych i nie tylko. 

Zapewniamy obiady firmowe z dowozem w Gliwicach, które są smaczne, pożywne i sycące!

Adres i dane kontaktowe

  • Godziny otwarci
  • Pon – Pt 08.00 – 16.00
  • Sob – Nd Nieczynne